По думите му отстъпката за уязвимите групи може да стигне до 70 стотинки

Очаква се голям спад в цената на дизела - с около 15 стотинки. Това каза за "Твоят ден" Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

"Да се насочат отстъпките за горивата например към детските градини, да кажем - да ползва 50 стотинки на литър отстъпка, които автоматично ѝ се връщат по сметките, когато им се закара стока. Отстъпката за уязвимите групи може да стигне до 70 стотинки. Така например може и билетчето да стане 1 лев, ако градският транспорт се възползва от нея", предложи експертът. 

По думите му очакванията са прекомерни. "За да постъпят 700 млн. приходи в нашия бюджет „Лукойл” трябва да направи 7 млрд. печалба от производство на горива у нас. За миналата година печели 1,5 млрд. Такъв скок не е възможен. Има добри намерения, но само това. Това е голяма компания, която може да прикрива свръхпечалби. Така е заложено, че приходите им ще бъдат отчетени при нас през 2024 г. В целия бранш се трупат свръхпечалби и те трябва да се регулират", заяви той.

Как се отразява отстъпката на малките бензиностанции

Според него идеята за отчитане на приходи тук е заради дерогацията, която ще им донесе загуби. "Отстъпка за уязвими групи е много по-добро решение. Чрез частни фирми не бива да се разпределят държавни средства. Отчитането на приходите на „Лукойл Нефтохим България” изцяло в България може евентуално да намали цените на горивата, но това не е задължително. Това обаче много ме съмнява, защото първо трябва да паднат цените на световните пазари", смята Хаджидимитров.

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.