Мотото му е "Смисълът на думите в ерата на фалшивите новини"

На 24 и 25 ноември ще се състои деветото издание на фестивала “Денят на Бернайс”, под мотото „Смисълът на думите в ерата на фалшивите новини“. Ежегодно събитието включва студентски конкурс за учащи "Журналистика и публични комуникации".

Иван Янакиев, председател на Българското дружество за връзки с обществеността обясни, че Бернайс е създал много интересни трудове в областта на комуникациите. Той е ориентирал хората към определени тези и пропаганди. "Ние сме наистина жертва на дезинформацията. Нашето съзнание работи така, че човек много по-лесно се убеждава да подкрепи дадена позиция, ако го докосне емоционално", подчерта той.

Каква е вероятността Илон Мъск да дойде у нас

Събитието задава въпроса "социалните мрежи - приятел или не"? Според Ива Григорова социалните мрежи дават платформа да коментират и споделят. "Има лавина от непрекъснато информационно споделяне и търсене, но верността ѝ трябва да е обект на проверка", смята тя.

По повод придобиването на Twitter от Мъск Григорова смята, че притесненията идват от много лесното създаване на верифициран акаунт, който да създава фалшиви новини. "Вече се случи с обявлението, че инсулинът става безплатен от определена фармацевтична компания, подобна лавина се създаде и от покачването на цените на горивата", отбеляза експертът.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.