За местните избори не сме обсъждали стратегия, обясни кметът на София

С 11 млн. повече ще бъдат инвестициите на „Софийска вода” за следващата година. Те са предимно за канализация в кварталите „Овча купел”, „Бенковски”, „Нови Искър”. Условието е цената на водата да остава една от най-ниските в страната.

Това заяви в студиото на предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS столичният кмет Йорданка Фандъкова ден след като общинските съветници приеха удължаване на концесията на „Софийска вода” до максималния срок на подобни договори.

Удължават концесията на "Софийска вода" до 6 февруари 2034 г.

„Никоя група нямаше по същество бележки, единствено имаше забележки дали сега това трябва да се случи. Често сме имали сблъсъци със „Софийска вода” – както за цените, така и за възстановяване на настилките след ремонт. Въпреки това, в тази икономическа ситуация, когато трудно се привличат инвеститори, смятам, че е възможност да запазим този инвеститор”, каза Фандъкова.

Относно замърсяването на въздуха тя увери, че в последните 3 г. няма превишение на средногодишната норма. „Над 6 хил. са подменените печки в различните квартали на София. Всички сме притеснени как ще си плащаме тока, но за чистотата на въздуха е ключово”, каза столичният кмет.

„Разработихме наредба за нискоемисионни зони в града”, каза тя. В дните с най-голямо замърсяване на въздуха да не влизат в центъра на София автомобили - не непременно най-старите, а тези които най-замърсяват предлага Фандъкова.

За бюджета на София, тя се надява да бъде приета актуализацията от юли месец т.г. „Ще се справим. Сметките за метрото са два пъти повече”, каза Фандъкова.

Тя акцентира колко е важно цената на градския транспорт да е достъпна. „Непрекъснато променяме или актуализираме линии, за да се справим. Целта ни е градският транспорт да е по-привлекателен за хората. Ако поскъпне, няма да е добре за хората. Имаме нови линии, които свързват гъсто населени бизнес райони за Бизнес парка”, увери столичният кмет.

На въпрос дали ГЕРБ ще излезе сам срещу дясната кандидатура догодина, тя каза: „Не сме обсъждали стратегията за местните избори, всеки има право да прави това, което смята за най-добре.”.

Вижте целия разговор във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.