Външният министър на РСМ в специално интервю за NOVA

Часове след стрелбата по българския клуб "Цар Борис Трети" в Oхрид в специално интервю за NOVA говори министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Oсмани. Той заяви, че случилото се е провокация и не може да бъде оправдано. По думите му президентът и правителството в Скопие са осъдили атаката срещу клуба и беше категоричен, че МВР ще стигне докрай и ще установи кой стои зад тази провокация. 

Г-н Османи, здравейте! Накъде вървят България и Северна Македония? Те приятели ли са, добри съседи ли са, или врагове?

- Смятам, че това, което се случва през последните седмици в нашите отношения е вторичен трус след голямото земетресение в отношенията ни през последните 2-3 години. Ако видим основните линии на сътрудничество, тенденциите са позитивни. Има проблеми, има предизвикателства. Затова сме тук, за да ги преодолеем.

Тези куршуми, тези камъни по българския клуб "Цар Борис Трети", срещу България ли са?

- Министерството на външните работи беше едно от първите, което реагира и осъди събитията. Това са провокации. Опитват се да влошат отношенията, да има напрежение между двете страни. Очаквам МВР да идентифицира извършителите.  Имахме резерви към името, което е избрано за клуба. Смятаме, че е провокация към нашите отношения, провокация към обществеността. Никой в една държава не следва да бъде обект на нападение, на насилие. Ние имаме нулева толерантност към нападения особено към по-малките общности. 

Премиерът Ковачевски каза, че това е очаквано, защото имената на тези клубове според него са провокация?

- Не, не мисля, че това е казал Ковачевски. Никой не оправдава насилието независимо какво е името. Има начини как да се преодолеят тези разлики относно чувството на провокация, което имат нашите граждани по отношение на имената. Има ново законово решение. Може да разговаряме с основателите на тези клубове, за да видим какви са идеите им за отваряне на клубовете, за да ги направим мостове за сътрудничество. Насилието не може да бъде отговор и моля държавата да реагира най-жестоко и мисля, че това се прави. 

От Външното ни министерство казаха, че това е тежко криминално деяние, а не вандалски акт, както казвате вие. Това какво означава на дипломатически език?

- Вижте, ние реагирахме един час, след като се случи. Не правим правна квалификация. И криминалният акт е вандалски акт. Ние не сме съд, за да правим правна квалификация на делото. Вечерта, когато се случи, аз бях с министър Милков в Барселона и разговаряхме за случая. Това, което се случи, не трябва да се приема като отношение към българската общност или отношение към държавата. 

А смятате ли, че ако променят имената, напрежението ще премине?

- Трябва да се разговоря с българската общност и аз планирам това. Да видим каква е целта. Ако целта е българската общност да има свои организации, клубове. Ако идеята е да се установи по-добре българската общност. Ние работим за това - българската общност да влезе в Конституцията. Ако идеята е да се интегрира в системата, да се спрат евентуални дискриминационни политики към нея. Хайде да видим кои са най-добрите начини, как да стане това. Не мисля, че при раздразнение на обществеността ще се постигне това. Аз сам съм от общност, която някога е била подчинена на системата. И от моя опит мога да кажа, че начинът, който е избран от българската общност, е погрешният начин. Казвам го най-добронамерено. Нашият интерес е българската общност да бъде интегрирана и в отлични отношения с всички други общности - македонският народ и останалите народи, които са тук в държавата.

Това означава ли да бъдат вписани в Конституцията?

Да, абсолютно. Най-силната страна на РСМ е отношението към общностите. Може би има по-различно възприятие на имената на тези исторически личности в България от възприятието в Северна Македония. Неслучайно ние имаме процес на разглеждане на различните интерпретации в Историческата комисия. Затова моля да покажем двете страни чувствителност към възприятията, които има и едната, и другата страна. Само така ние ще стигнем до един момент, в който по-малко ще бъдат важни тези въпроси. Това е основният проблем. Трябва да внимаваме и двете държави. Трябва да имаме и привилегии, трябва да имаме и отговорности. Има групи и в едната, и другата държава, които не желаят добросъседство между България и Северна Македония.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.