Шофьори споделят, че тъмнината във въпросния участък е сериозна предпоставка за пътни инциденти

Кражба на захранващ кабел остави половината от Аспаруховия мост във Варна без осветление. Шофьори споделят, че тъмнината в този участък е сериозна предпоставка за пътни инциденти.

Това не е първият такъв случай. Преди година по същото време отново ви показахме как мостът е потънал в мрак. Ежедневно оттам преминават хиляди автомобили.

Йордан Георгиев пътува от район Аспарухово до центъра на града ежедневно. Преминаването рано сутрин обаче за него е сериозно предизвикателство.

„Доста фрапантно е, тъй като има и доста и дупки по моста, а това означава опасност от ПТП”, казва Георгиев. Като него са и хиляди други шофьори, които споделят, че участъкът е потенциално опасен.

Оказва се, че причината половината мост да потъне в мрак е кражба на захранващ кабел.

„След като фирмата установи, че има кражба, се обадих и на началника на районното управление, той изпрати експерти и те констатираха същото”, обясни Ивайло Маринов, кмет на район Аспарухово.

А подобни кражби се случват често. Миналата година по същото време и от същото място беше откраднат 72-метров кабел, а мостът потъна в тъмнина почти до Коледа.

От районното кметство са предвидили да сложат видеонаблюдение, но за целта е необходим сериозен ресурс.

„Ако има видеонаблюдение, то ще помогне за разкриването на извършителите, но не е въпросът само на слагане една или две камери. Трябват много камери на всички възлови места”, смята Ивайло Маринов. Според него нямало как и да се ограничи достъпът до кабелите.

Миналата година крадецът на кабели беше арестуван, а надеждите на местните са и сега да се случи същото. А кметът на района е категоричен, че се прави всичко възможно осветлението по моста да бъде възстановено.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.