Каква полза има от покупката с криптовалути?

Повече от 13 години след създаването на първата криптовалута, Биткойн, този нов вид пари се налага все по-уверено в целия свят. През последното десетилетие редица институционални инвеститори следват примера на множеството индивидуални и добавят иновативните активи към вложенията си. Това довежда до ръст на приемствеността на криптовалутите през 2021 г. Едно от най-важните събития, което потвърждава положителната тенденция през този период, е приемането на Биткойн за официална валута в държавата Салвадор.

Въпреки че все още други държави не са последвали иновативния подход на Салвадор, множество компании и търговци припознават потенциала на този вид пари и започват да го използват в бизнеса си. Резултатът е, че през 2022 г. вече е възможно да купуваме редица стоки, както и да плащаме за различни услуги, изцяло с криптовалути.

Как работят криптовалутите?

Криптовалутите са първият успешен опит за дигитални пари. Те са създадени посредством криптографска технология и съществуват изцяло онлайн – нямат физическа форма. За разлика от фиатните пари, цифровите активи не се контролират от дадена банка или държава. Вместо това, те се създават на мрежа наречена блокчейн, където стотици потребители по света следят за правомерното изпълнение на процесите, свързани с тях. Липсата на централен орган променя и начина, по който тези пари образуват стойността си.

Така, например, ако потърсите цена биткойн в интернет, може да откриете, че движението на стойността му се различава доста от това на традиционните пари. Това се дължи на фактори като търсене, предлагане и обща пазарна стойност, които образуват стойността на криптовалутите. За разлика от фиатните пари, които са пряко свързани с държавната икономика, където се печатат, криптовалутите не се влияят само от едно правителство. Затова те могат да бъдат по-волатилни, но и да дадат по-голяма свобода на притежателите си, които не искат средствата им да зависят от институции.

Какво може да си купите с криптовалути през 2022 г.?

Известно време след създаването на първата криптовалута, единствените ѝ ползватели са интернет потребителите, които плащат с Биткойн за различни онлайн услуги. Дигиталната природа на цифровите активи прави тази употреба съвсем естествена и тя се запазва много актуална и до днес. Разликата обаче е, че ако през 2010 г. онлайн потребителите са плащали само за различни игри с биткойни, то през 2022 г. компании като Microsoft приемат плащане с криптовалути в онлайн магазините си. Преимуществото на плащането на стоки с различен характер онлайн са бързите трансакции и сигурната технология. Плащането с цифрови активи се случва значително по-бързо от традиционните банкови преводи, а блокчейн технологията, на която разчитат активите, осигурява безопасни и лесно проследими преводи.

С криптовалути може да се купят и множество стоки офлайн. В България редица малки и големи бизнеси започнаха да приемат плащания с биткойни през последните години. Тенденция, която се налага все повече в чужбина, пък е покупката на луксозни стоки с цифрови активи. Колкото и футуристично да ви се струва, днес е съвсем възможно да си купите кола с криптовалути. Практиката набира популярност и в САЩ дори се създават специализирани автокъщи, които предлагат автомобили за покупка с криптовалути. По същия начин стои въпросът с яхтите, например, както и с недвижимите имоти. През 2022 г. редица държави предлагат покупка на къщи или апартаменти, които новите собственици могат да заплатят изцяло в крипто. У нас тази практика все още не е толкова разпространена, но в чужбина броят на брокерите, които предлагат модерната услуга расте заедно с популярността на новия вид пари.

Въпреки че криптовалутите се установяват все по-осезаемо, те все още не са изпълнили целта си напълно да заменят фиатните пари. Затова притежателите им не могат да ги харчат свободно навсякъде и вместо в лева, да плащат за покупките си с крипто свободно. Това кара собствениците на криптовалути, които искат да плащат с тях, да превръщат активите си във фиатни пари, което изисква време и определени такси. Най-лесният и удобен начин за глобално разплащане с цифрови активи е чрез крипто карта. Този вид карти се издава от борси за търговия с криптовалути и позволява на притежателите ѝ да я използват по същия начин като традиционните банкови карти. В повечето случаи тези карти дават и редица допълнителни преимущества – кешбек, участие в промоции и различни намаления. Всеки, който притежава подобна карта, може практически да си купи всичко с криптовалути през 2022 г.

Каква полза има от покупката с криптовалути?

С криптовалути може да се купят редица стоки и да се плаща за различни услуги. Предимството на този разплащателен метод, в сравнение с традиционните, са неговите бързина, безопасност и сравнително ниски такси. Заради липсата на връзка с определена банка, плащането с криптовалути е значително по-бързо и лесно и не е обвързано с бюрократични процедури.

Биткойн е най-разпространената криптовалута сред бизнесите, които приемат този начин на плащане, тъй като е първият и най-популярен сред тези активи. Най-голяма свобода на крипто любителите, които искат да харчат цифровите си валути свободно дават крипто картите. Чрез тях притежателите им могат да пазаруват на стотици места като едновременно се възползват от преимуществата, които този нов вид пари дава.

Статията не представлява инвестиционен съвет. Всички криптовалути са високорискови активи и инвестицията в тях може да доведе до загуби. Купуването и продаването на криптовалути са изцяло ваша отговорност.