Бронзовите изделия от Бенин са сред най-значимите артефакти в Африка

Лондонският музей Хорниман подписа споразумение с нигерийското правителство за 72 артефакта, плячкосани от Бенин Сити от британски войници през 1897 г.

Създадени от месинг и бронз през 16 век в някогашното могъщо кралство Бенин в днешна югозападна Нигерия, бронзовите изделия са сред най-значимите артефакти в Африка.

Хуманоиден робот посреща посетителите в музей в Дубай (ВИДЕО)

Те бяха иззети, заедно с хиляди други предмети, при британско военно нахлуване и се озоваха в музеи в Европа и Съединените щати. Африканските страни се борят от години да си върнат произведения, ограбени от изследователи и колонизатори, докато западните институции се борят с културното наследство на колониализма.

Майкъл Солтър-Чърч, председател на музея Хорниман, подписа документите заедно с генералния директор на Националната комисия за музеи и паметници на Нигерия професор Аба Тиджани.

Датската кралица Маргрете откри интерактивен музей (ВИДЕО)

Съгласно споразумението шест от артефактите ще бъдат върнати в Нигерия, докато други 66 ще останат назаем в музея Хорниман, съобщават британските медии. Актът вероятно ще увеличи натиска върху Британския музей в Лондон, който държи най-голямата и най-значимата колекция от бронзови изделия от Бенин.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.