Спрямо настоящата ситуация сме за оставане на машинното гласуване

"За нас е по-важно да има правителство с първия или с втория мандат. Готови сме да подкрепим правителство с първия и втория мандат. Това не означава, че сме готови да подкрепим правителство на всяка цена.".

Това каза в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS депутатът от „Български възход” Александър Николов.

„Въпросът е свързан с отговорността. Въпросът ще бъде – кой ще я поеме, каза той. Първата политическа сила ще успее ли в името на консенсуса да осигури мнозинство. Втората политическа сила ще успее ли да намери общото, за да се изправи пред предизвикателствата… Ако никой не поеме отговорността, кой ще понесе отговорността за това, че не можем да излъчим редовен кабинет и работещ парламент”, каза Николов.

Готови сме да подкрепим всеки, който е готов да даде отговор на този въпрос, каза депутатът от БВ.

„Важно е да се осигури работещо мнозинство. Докато не чуем приоритетите, не седнем на масата, не сме запознати с визията, сме в хипотези. През цялата кампания БВ заявяваше, че е нужен подход… В парламента започна да се формира консенсус, впоследствие фокусът се измести. Към момента смятам, че този шанс все още е налице”, допълни Николов.

„Надявам се и от БВ апелирахме това мнозинство да прояви мъдрост, защото нито е времето, нито е приоритет изборното законодателство. Ако това е част от консенсуса, … все така стои необходимостта да вземем отношение, да защитим семейните мерки”, каза той.

„БВ като формация е готова да потърси максимално широко, ако щете – конституционно мнозинство. Ние ясно заявихме, че една от основните отговорности да се формира мнозинство, е да излъчи правителство, което да внесе бюджет”, каза депутатът от новата формация.

Запитан за мнение за хартиената бюлетина, той отговори: „Спрямо настоящата ситуация сме за оставане на машинното гласуване и не сме съгласни с връщане на хартиеното гласуване. Не сме видели факти и доказателства машинното гласуване да влияе на честността на вота. Проблем е средата, която имаме и в която купеният, контролираният вот ще доведат изкривяване честността на гражданите.”.

Район „Чужбина” може да се формира с активна регистрация, смята той. Ако се стъпи на твърдото число, мандатите ще бъдат под 10. По-важното е да стигнем до принципа, по който ще се определят мандатите, смята Александър Николов.

Вижте целия разговор във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.