Това показват предварителните данни на "Евростат"

Инфлацията в еврозоната се понижи за първи път от 17 месеца през октомври. Това показват предварителните данни на "Евростат", цитирани от АФП.

През настоящия месец цените спрямо година по-рано са нараснали с 10 на сто. През октомври инфлацията беше 10,6 на сто, като през всички месеци от ноември 2021 г. отбелязваше рекордни за последните 40 години стойности. Спадът, наблюдаван през ноември, е по-голям от очакванията на анализаторите от "Блумбърг" (Bloomberg) и "Фактсет" (Factset), които прогнозираха темп от 10,4 на сто.

Крайните цени на енергоресурсите са забавили ход и през ноември растат на годишна база с 34,9 на сто при скок от 41,5 на сто през октомври. Цените на услугите също са възходащия си темп - до 4,2 на сто спрямо 4,3 на сто през октомври. При храните, напитките и тютюневите изделия инфлацията спрямо миналата година е 13,6 през ноември спрямо 13,1 през октомври. При промишлените стоки се наблюдава стабилизиране на нивата от октомври.

Икономисти: Инфлацията забавя темповете си, но може да очакваме нова вълна

Сред 19-те страни, които споделят единната валута, Испания детронира Франция с най-нисък процент на инфлация, отчитайки 6,6 на сто, при 7,1 на сто във Франция, според данните от Евростат. Инфлацията през ноември се е забавила леко в Германия - до 11,3 на сто (-0,3 пункта), и в Италия - до 12,5 на сто (-0,1 пункта).

Ноемврийският спад би следвало да облекчи натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ), която е ангажирана с повишаване на лихвите, отбелязва АФП. Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард обаче подчерта в понеделник, че би била "изненадана", ако инфлацията е достигнала своя връх през октомври, предполагайки, че е вероятно тя да расте и през идните месеци и че затягането на паричната политика ще продължи. "Бих искала инфлацията да достигне връх през октомври, но мисля, че има твърде много несигурност", за да се предположи, че случаят е такъв, каза тя в изслушване пред Европейския парламент.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА