Вицепремиерът уточни, че дефиницията стъпва на методология, изготвена с помощта на учени от БАН

Експертна комисия вече финализира проект за промени в Закона за енергетиката, който предвижда въвеждане на дефиницията за енергийна бедност – това обяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Вицепремиерът уточни, че дефиницията стъпва на методология, изготвена с помощта на учени от Българската академия на науките (БАН).

Пеканов: България очаква 2,7 млрд. лв. до края на годината

"И определя енергийно бедните домакинства като тези, чийто разполагаем ги поставят под персонализирания праг за енергийна бедност, който пък зависи, е функция от абсолютния праг на бедността, но взима и предвид характеристиките на конкретното домакинство, както и техните разходи за енергия", каза Пеканов.

"Комисията смята, оптимизира, и критериите, съответно необходимите данни за дефинирането на този статут до три – доходен критерий, социален критерий, включително ТЕЛК и пенсионен статус, което определя и нуждите от енергия на домакинствата, както и жилищен критерий, включително възраст и статут на обновление на сградата", продължи той.

Приемането на дефиницията предстои до края на тази или следващата година, каза още Пеканов. Това е ангажимент на страната ни по Плана за възстановяване и устойчивост.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БНР