"Спортът не е допълнителна дейност извън образователния процес", каза Лечева

„Ще гласувам с машина. В ръководството (на БСП) напоследък няма чуваемост на определени виждания от членовете на БСП. Не ме учудва, че много бързо се трансформират едни становища в нови позиции”.

Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS министърът на спорта Весела Лечева малко след като в парламента бе решено връщането на хартиената бюлетина.

Василев: Машинното гласуване беше убито

За обединението в лявото политическо пространство Лечева коментира, че събирането на няколко партии от левия спектър показва вакуума в лявото пространство. „Това показва, че БСП е отстъпила, тя е изтикана заради тежките загуби на доверие. С голяма болка говорим за случващото се вляво. Коментираме като за потъването на „Титаник”, обясни ситуацията Лечева.

Тя е категорична, че отговорността за намаляване на доверието в БСП трябва да бъде поета от сегашното ръководство на партията.

За опасността да се затварят спортни зали заради скъпия ток тя призна, че най-сериозното предизвикателство пред спорта са енергоносителите. „Предизвикателствата с високите цени показаха колко е важно това новите сгради да бъдат строени със съвременни материали”, каза министърът на спорта и петкратен световен шампион по стрелба.

„Предвиждат се сериозни средства за поддръжка за издръжка на плувните комплекси – всички страни предвиждат сериозни средства за зимните месеци, за да не затварят спортните комплекси. Надявам се местната власт да намери начин, за да не затварят съоръженията”, каза Лечева.

За временната липса на спонсор на столичната зала „Арена Армеец” тя обвини бившия спортен министър Радостин Василев. Имаме 4-5 месеца вакуум, няма как договорът да бъде прекратен по взаимно съгласие, след като е подписан, има краен срок, каза Лечева по адрес на своя предшественик.

По въпроса за спорта и здравето тя бе категорична, че спортът не е допълнителна дейност извън образователния процес. „И чрез спорта можем да инвестираме в навици. Спортът е качество на живот. Голяма част от родителите са насочени да образоват децата си към компютърни технологии и за спорта остава малко време. Той дава тази възможност за здравословен начин на живот”, каза Весела Лечева.

Тя обясни, че спортът за всички означава инвестиции, достъпност, трайни навици за спорт от най-ранна детска възраст и призна, че не всички училища имат достатъчно пространство за спорт.

„Всяко училище трябва да има своя физкултурен салон и по-качествен процес на физическо възпитание”, каза тя и обяви, че има програма в образованието, която да заделя пари за инвестиции в спорта.

„Все още сме далеч от желаното”, допълни Лечева. „Имаме нужда да изграждаме нови, модерни инфраструктурни обекти. Унгарците имат стадион, за какъвто мечтая и България да има”, допълни Весела Лечева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.