Той каза, че има недоволство от резултата от работата на службите

„Политиците убиха доверието на гражданите в изборния процес”, това каза ген. Димо Гяуров – бивш директор на Национална разузнавателна служба, в студиото на „Денят на живо” по NOVA NEWS.

„С промените, които се гласуват в момента ще пострада честността на изборите”, поясни той. Гяуров допълни, че все още „помним криенето, непреброяването на бюлетини, част от тях да се правят невалидни чрез допълнителни отметки”.

„Сканиращото устройство е прекрасна машина, но пак е машина”, каза ген. Гяуров. Той сподели, че не може да си обясни логиката на тези, които се обявяват срещу другите машини, които използваме до сега и в същото време са привърженици на сканиращите устройства.

По негови думи флашката е само един контролен механизъм.

Смесен вот на всички видове избори

Той смята, че няма да бъде постигната целта на привържениците на хартиения вот, а именно да се върнат от 400 хил. до 600 хил. избиратели. Гяуров очаква още по-голям отлив от гласуване. „Този отлив не е поради механизма на гласуване, а поради тези, които трябва да избираме”, заяви той. Според него бързите промените в Изборния кодекс показват, че всички са се настроили за избори.

Ген. Гяуров е на мнение, че не е изключено ГЕРБ, БСП и ДПС да направят коалиция като това може да се получи като резултат от „сглобяването на интересите им по повод Избирателния кодекс”. Той смята, че е възможно близостта по между им да ги направи бъдещи коалиционни партньори.

По повод предложенията на „Продължаваме Промяната” и „Демократична България” да бъдат прехвърлени службите от ръководството на президента към изпълнителната власт той каза: „От една страна се предлага да се преустанови участието на президента в определянето на ръководителите на тези служби и от друга страна да се изземе ръководството му на Национална служба охрана. Към настоящия момент службите са девоенизирани, от друга страна никой не беше предполагал, че може да се стигне до дълго управление на служебни кабинети. Така се получава, че президентът назначава Министерски съвет и той е този, който издава указа. Президентът застава от двете страни на процеса.”

Гяуров заяви, че президентът еднолично е определил сегашните ръководители на службите, а те са били абсолютно непознати хора.

Генералът каза, че има недоволство от резултата от работата на службите. „Българските служби или преднамерено или поради липса на професионализъм говореха, че няма да има война в Украйна”, допълни той.

Ген. Гяуров каза, че в проекта е записано, че в двумесечен срок от влизането на измененията в сила, всички ръководители на съответните служби трябва да бъдат сменени. „Но отново има вероятност да се изправим пред невъзможност за реализиране на тази промяна, защото за да се назначи такова лице то трябва да мине на изслужване през Народното събрание. Това създава различни хипотези”, завърши той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.