Като техника, той се доближава до тениса на маса

Шоудаунът е най-бързо развиващият се спорт сред незрящите. Оприличава се на тенис на маса. За първи път се играе през 60-те години в Канада.

„На самата маса, от единия и другия край, застават двама играчи, които държат по една хилка. И има едно топче, което вътре в себе си съдържа по-малки топчета, които дрънчат и благодарение на шума, който се вдига, незрящият локализира топчето и целта е да вкара в джоба на противника си топчето и това означава гол”, разказа доброволецът Гюнер Апти.

Всяка година се правят и държавни първенства за мъже и жени. Играта се играе и на клубни нива. Най- добрият от тях  в момента е клуб „Витоша”.

„Бехие Ахмед вече отиде на европейско първенство. Тя е тазгодишната шампионка в България. И сега тя и Хакан Осман- шампионът при мъжете ще отидат пак на европейско”,  допълни Гюнер Апти.

Координаторката на проекта „Солидарност и спорт” разказа, че се организират много съвместни инициативи между зрящи и незрящи хора.

„Като народни танци за зрящи и незрящи, планински преходи, караме тандемно колоездене, в което зрящият човек контролира посоката, а незрящият заедно с него се движи и кара колело”, разказа Мариела Димитрова.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.