„Смесеното гласуване ще доведе до изборна вакханалия", смята лидерът на „Възраждане”

В ефира на „Здравей, България” лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов призова президента да наложи вето върху хартиената бюлетина. По думите му смесено гласуване ще доведе до изборна вакханалия, каквато е имало през 2021 г.

Той припомни случай, за който твърди, че касае злоупотреба с изборните книжа.

„През 2019 г. „Възраждане” беше на балотаж на кметските избори във Варна. Тогава успяхме да осигурим застъпници само в половината секции. Нямахме достатъчно хора. В тези 200 секции, в които имахме наблюдатели, победихме ГЕРБ. В другите, в които нямахме такива, ГЕРБ ни победи в съотношение 2:1 и в крайна сметка спечели балотажа. Когато направихме анализ на изборния резултат, коментирах публично това нещо. Заявих, че вотът се фалшифицира. Коментарът на един от общинските съветници във Варна беше: „Кьорав карти не играе. Като нямате възможност да си докарате застъпници, не се оплаквайте, че сме ви откраднали гласовете”, разказа Костадинов.

Според него повечето хора ще гласуват с машини на следващите избори.

„Тук искам да направя уговорка, че и с машините стават злоупотреби, просто са по-малко. Когато се броят бюлетини, този процес е децентрализиран. Ако разполагаш с хора по места в секциите, те могат да направят, каквото си поискат. С машините е друго – там процесът се контролира централно от управляващите. Неслучайно затова повдигнахме въпроса за ролята на „Информационно обслужване”. Операторът е основният виновник да има съмнения в честността, прозрачността и почтеността на изборния процес”, уточни лидерът на „Възраждане”.

Той коментира и дали е възможно да има правителство.

„За да се състави такова с първия мандат, БСП трябва да направи коалиция с ГЕРБ. Не е толкова невъзможно, защото левицата беше в коалиция с ДБ, които са духовните наследници на СДС”, допълни Костадинов.

Той каза още, че след отказа на държавния глава да свика референдум за въвеждане на еврото, "Възраждане" организират протест по казуса. Той ще се проведе в събота.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.