Предметът се предава от поколение на поколение цели 300 години

В книгата „Ножицата” авторката Юлия Спиридонова поставя фокус върху родовата памет. Томът  проследява световната и българската история, чрез една стоманена ножица, предавана от поколение на поколение.

„Новата ни книга с Дамян Дамянов е много специална. Историята на ножицата започва още в древен Египет, когато е изобретена първата ножица, преминава след това през древен Рим. И така тази ножица се озовава в един малък български град, в Османската империя, в ръцете на един войник”, разказа авторката.

След това ножицата преминава през ръцете на много поколения в едно семейство.

„Интересното е, че това са реално съществуващи лица, които попадат в реално случили се исторически събития. Тези хора са участвали в Априлското въстание, превземането на Търново. Участват и Васил Левски, и унгарският революционер Лайош Кошут”, допълни авторката.

Ножицата се пази до днес. Тя се съхранява от бащата на Юлия.

Илюстратор на книгата е Дамян Дамянов.

„Изображенията се опитват не просто да преразкажат текста, не просто да го илюстрират, но да го надградят и да отворят още и още начини за прочит на тази история, която е много любопитно съчетание между фактите и легендите”, разказа художникът на книгата.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.