В Меката на виното вече има магазини, в които се продават нашумели напоследък напитки

Всяка секунда по света се изпиват по 760 литра вино. Сред европейските страни Франция е лидер в производството и износа на вино. Нови тенденции обаче проправят път на алтернативни напитки, а консумацията на вино бележи рекорден спад през последните години, още повече след COVID и икономическата криза.

Подобно на много иновативни идеи, които видяха бял свят, благодарение на кризата с коронавируса, две години след началото на пандемията французин отвори първия в страната магазин за вино без алкохол.

Винената перла на Германия - Трабен-Трарбах

„Идеята ми дойде още през 2020 г., по време на първия локдаун. Тогава спрях да пия алкохол. Мотивацията да отворя собствен такъв магазин се засили, когато разбрах, че няма специализирани обекти за този вид напитки”, споделя собственикът Огюстен Лабор.

Въпреки че много французи остават скептични към безалкохолното вино, магазини като този на Огюстен набират все по-голяма популярност.

През последните две години консумацията на вино във Франция е спаднала с 5%. COVID пандемията, затворените барове и забраните за събирания се оказаха ключови фактори, а инфлацията и икономическата криза бръкнаха допълнително в джоба на потребители и производители. В сравнение с 2021 г., цената на виното е скочила средно с 20%.

ВИНОТО НА КРАЛЕТЕ: Каква е тайната на токайския еликсир

„Французите ще продължат да пият вино. Те обичат гастрономията и хубавите напитки. Тенденцята в момента е към ограничаване на количеството алкохол – ще се пие по-малко, но по-качествено вино", коментира Микаел Наасила, експерт по изследванията на алкохолни зависимости.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.