Нямало натиск върху смесената комисия, уверява македонският дипломат

Външният министър на РС Македония Буяр Османи прехвърли отговорността за напрежението между София и Скопие върху "българските провокатори", предаде репортер на БГНЕС.

Османи каза, че "провокациите, които идват от България, са от лица, които са деструктивни и за тяхното (българското, бел.ред.) общество".

Македонският дипломат се опита да прехвърли проблема за натиска върху македонските българи и отстояването на историческата истина върху България.

"Те (провокаторите) не създават положителен имидж на собствената си държава и общество. Най-добре е да ги игнорираме, да не придаваме такова значение на тези хора", каза Османи по време на редовния брифинг в Министерството на външните работи в Скопие.

Според него, "провокаторите не трябва да бъдат окуражавани, защото по този начин щели да станат по-силни в самата България".

Той не спомена писмото от македонските българи до еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархеи с искане да посети страната заради ежедневния натиск върху българите там.

Македонските българи искат среща с еврокомисаря Оливер Вархеи

Османи каза, че не може да се забрани на членове на Историческата комисия да говорят за македонската държава, „но не трябва да им се позволява на тези хора да водят хорото".

"Мисля, че лека полека ние им отнемаме инициативата, на провокаторите, на тези, които искат лоши отношения... В България няма политическо правителство и това създава трудности, но хората, които провокират и имат териториални претенции действат умишлено, за да използват това за техни политически цели в самата България", каза македонският дипломат №1.

Буря Османи отхвърли твърденията, че има политически натиск върху работата на смесената българо-македонска историческа комисия от страна на Македония.

"Има натиск от страна на обществото върху членовете на комисията, но не и от нас, не и от мен, не и от наша страна, с която те имат договор. Аз лично много рядко общувам с тях, за да няма мое влияние. Аз лично съм им казал: Имате всички възможни условия за работа. Работете, съгласно вашите убеждения", допълни Буяр Османи. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.