Той е отправи предложение за намиране на компромисно решение

Министърът на външните работи Николай Милков е провел среща с посланика на Нидерландия у нас - Симон ван дер Бург, съобщават от МВнР. Тема на разговора бе позицията на Нидерландия по присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Донев: Имаме готовност за ответни мерки срещу Нидерландия

Министър Милков е посочил, че страната ни изпълнява всички критерии за членство в Шенген, което е потвърдено нееднократно от Европейската комисия и докладите на допълнителните експертни мисии, проведени на наша територия. Поради това резервите на Нидерландия остават неубедителни, още повече че Хага отказа да изпрати свои представители в експертните мисии. Миистърът е посочил още, че нидерландската позиция не се приема от партньорите от ЕС, не се базира на релевантни аргументи и е антиевропейска.

На фона на актуалната среда за сигурност задържането на България извън Шенген не допринася за общите усилия за справяне с предизвикателствата, коментира Милков. Той е отправил предложение за намиране на компромисно решение, което да се базира на фактите и да е в интерес на Европейския съюз.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС