България покрива критериите за членство в Шенген, категоричен е премиерът

Спешна среща заради Шенген. Българското правителство е в готовност за ответни мерки срещу Австрия и Нидерландия, ако България получи отказ за влизане в пространството. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев след извънредна среща в Министерския съвет.

Гешев: Искаме доказателства от Нидерландия, че границата ни се преминава срещу 50 евро

След нидерландското „не” за Шенген дойде и остра реакция от служебната власт. Донев отсече - България е покрила критериите за Шенген още през 2011 г. Проверките през последните месеци го доказали.

„Въпреки отправената покана, Нидерландия избра да не вземе участие в тези проверки. В този смисъл, изразените впоследствие от премиера на Нидерландия резерви, не само звучат повече от неубедително, но и се опровергават от заключенията на ЕК”, подчерта Донев.
 


Министър-председателят изрази съмнения в мотивите на Нидерландия да наложи вето на българското членство. „Тези позиции са продиктувани по-скоро от вътрешно-политически съображения. Заедно с това, поражда съмнение за прилагането на двойни стандарти, особено от страна на правителството на Нидерландия”, смята той.

Решение за членството на България в Шенген би трябвало да бъде взето на 8 и 9 декември. В оставащите три дни служебният кабинет ще положи всички усилия България да получи зелена светлина.

„В зависимост от изхода на предстоящото заседание, правителството ще има готовност да вземе съответните решения, включително да разгледа и ответни мерки”, коментира още Донев.
 


Отговор на обвиненията на Нидерландия за несигурността на българската граница дойде и от вътрешния министър Иван Демерджиев. „На тези предположения противостоят докладите от двете проверки на мисиите на Европейския съюз, както и проверката, извършена от посланика на Австрия. Тя ни дава надежда, че Австрия може да промени позицията си, убеждавайки се, че границите ни се пазят надеждно”, е мнението му.

Ако все пак вратите на Шенген останат затворени за България, правителството е в готовност да наложи целенасочени мерки в защита на националния интерес.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.