"Ще имаме сериозно преразглеждане на цялата система за сигурност в Европа и в света", смята той

„България има ясна позиция за това кой е агресорът във войната на Русия срещу Украйна. Ние в рамките на НАТО и ЕС подкрепяме всички мерки, които се взимат. От тази гледна точка вече сме дали много”.

Това заяви Йордан Божилов в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS дни след като Българският парламент реши страната ни да предостави и военна, освен хуманитарна помощ за Украйна.

„Предоставянето на въоръжение, особено с голямокалибрени снаряди, има значение. Разполагаме с доста запаси”, твърди Божилов, който бе бивш зам.-министър на армията.

„Предоставянето на военна помощ е по международен договор, Украйна има нужда от много неща”, обясни той процедурата.

На този етап нито една от двете страни няма решително предимство. По-трудно се водят боеве в зимни условия, ако за мръзне почвата, ще може тежката техника да минава с лекота.

„И двете страни в голяма степен изчерпаха запасите си от военна техника. Ще имаме сериозно преразглеждане на цялата система за сигурност в Европа и в света. Не виждам една от двете страни да стигне до крайните си цели. Радвам се, че България зае тази категорична, ясна позиция. Надявам се войната да приключи в полза на украинския народ”, каза Божилов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.