По думите му вдигнатият юмрук на Радев срещу корупцията е бил само фасада

Всички трябва да бъдат равни пред закона, така че и президентът следва да бъде разследван от КПКОНПИ. Изключването на държавния глава от разследване не изпраща добър сигнал. Това заяви Михал Камбарев от "Продължаваме Промяната" за "Денят на живо".

"В последно време забелязвам едно говорене, което казва "нека не си казваме проблемите, а да заровим главата в пясъка". Затова се радвам, че и двата законопроекта за борба с корупцията влязоха в зала. Този на МС казва членовете на антикорупционната комисия да не се избират само от парламента, а да се посочват от различни институции и да имат ротационен принцип на председателство - да се сменят всяка година шефовете. Ако нямаше корупция, това можеше да е ефективно, но сега не е. Няма ясно поета отговорност, можем да пропилеем цяла година. Председателят трябва да се избере с много висок критерий и ако не работи, парламентът да го смени", подчерта Камбарев. 

Терзийски: Няма да правим среща с кандидата на ГЕРБ за премиер

По думите му нямаше да има нужда от разследващ инспектор, ако прокуратурата си върши работата. "Явно имаме нужда от балансьори. Прокуратурата повдига обвинения, редът си остава същия. Просто има още едни хора, които разследват и предоставят доказателства за злоупотреба по високите етажи на властта. Има смисъл и в двете звена на КПКОНПИ да има разследващи функции", категоричен е той.

Според него реториката между ПП и президента се е изострила не само заради Шенген, но и заради назначенията в БАБХ - предишният директор е бил върнат. "Заради работата на служебния кабинет се изостриха нашите отношения и онзи вдигнат юмрук срещу корупцията е бил само фасада. Служебният кабинет ни атакува, защото показваме защо някои неща не вървят. И аз бих наложил вето за Шенген, виждайки какво става по границата", посочи той. 

Относно социалната политика Камбарев смята, че има недоумение защо бюджетът не е бил вкаран, за да се актуализират приходите и плащанията. "Държим да има повече разходи, след като има и повече приходи. Някои от социалните плащания трябва да бъдат повишени", отбеляза депутатът.

Той коментира и думите на Борисов, че "коалицията „Лукойл” в НС не подкрепи да връщаме 1 лев на българските потребители". "Очаквахме сценични постановки след връчване на първия мандат и точно това виждаме. Това е разфокусиране от отговорността на ГЕРБ да съставят правителство. Те работят ли по това или си упражняват актьорските способности, които знаят, че няма как да минат?", попита Камбарев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.