Отлагането на България за Шенген е въпрос на вътрешнополитически игри, каза той

„Много отдавна имаше прогноза, че няма да има правителство с първия мандат. Шансът за кабинет е много малък. Този опит, това поведение (проведените днес срещи с представители на парламентарните партии), е да вдъхва лек оптимизъм. Във времето започна да се очертава една промяна (в поведението на ДБ). Ако отидем на избори, разпределението на силите ще е същото”.

Това заяви анализаторът Тихомир Безлов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Той смята, че ако се завърти подобна игра за предсрочни избори, резултатът е лоша безкрайност. „Големият проблем е, че се очертават избори през октомври. Цялата игра е че националните избори стават жертва на местните: „Кой ще докопа София”, обясни анализаторът.

Проблем е това, че нямаме правителство. Случилото се в последния месец и половина – спирането на България и Румъния за Шенген, е резултат на вътрешнополитически игри на двете страни, които гласуваха , смята той.

Безлов изтъкна двойните стандарти на западните страни. „Миграцията в Западна Европа е резултат от европейската политика. Ние задържаме мигранти, те напускат центровете за бежанци, по пътя извършват серия от престъпления – нарушават закона. Проблемът е европейската политика, че приемат тези мигранти в богатите страни, а се сърдят, че ние ги пускаме. Финансирането е с европейски помощи”, обясни Безлов.

Според него отлагането на България за членство в Шенген е въпрос на вътрешнополитически игри в двете страни, които гласуваха „против”. Австрия и Холандия ни блокираха, но един от проблемите на Австрия е природния газ. Планира се строителство на терминал на Хърватското крайбрежие за природен газ и Хърватия е част от този коридор на Австрия. В Холандия големият конкурент на партията на Рюте е националистическата „Партия на свободата”. Те имат крайна реторика срещу бежанците. Неговата партия оцеля за малко, обещанието му бе, че ще ограничи влизането на мигранти в Холандия, обясни ситуацията Безлов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.