„Предимствата от приемането на България в еврозоната са огромни", изтъкна служебният министър на финансите

Ако политическата ситуация се стабилизира, технически сме готови да финализираме процеса за присъединяване на страната в еврозоната в сроковете, в които това трябва да стане – от 1 януари 2024 г. Това каза управителят на Българската народна банка Димитър Радев на конференция в София, която обсъжда предимствата и възможностите за България от членство в еврозоната.  Организатори на форума са Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия и Dir.bg.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Закъсняхме значително в резултат на политическата ситуация. Това, от което имаме нужда сега, е работещо правителство и работещ парламент, защото трябва да се приемат огромен брой законови поправки и нови закони", посочи Радев.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Управителят на БНБ коментира още, че засега страната ни не изпълнява единствено критерия за инфлацията. Той добави, че картината не е еднозначна и припомни, че за първи път от 20 месеца насам трендът на инфлацията се обърна през октомври. Радев посочи, че критерият инфлация се измерва към края на април 2023 г. и каза, че въпросът се следи внимателно от институциите у нас.

„Разхлабването на фискалната политика, увеличаването на дълга ще попречи да се вземат мерки, които да овладеят инфлацията. Ако искаме да овладеем инфлацията, една от политиките, които трябва да правим, е да дисциплинираме бюджета", каза той и посочи, че това не се вижда в момента.

Димитър Радев поясни, че страховете в хората от членство в еврозоната са поради липсата на информация и добави, че това ще се компенсира със стартирането на комуникационната стратегия за информация и публичност за присъединяването на България към еврозоната.

Управителят на БНБ Димитър Радев участва в конференция в София, която обсъжда предимствата и възможностите за България от членство в еврозоната. Организатори на форума са Dir.bg, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Велкова: В еврозоната темпът на развитие на страната ще ускори

„Предимствата от приемането на България в еврозоната са огромни за страната", коментира служебният министър на финансите Росица Велкова пред журналисти, след участието й в конференцията днес. По думите й най-малкото предимство е това, че страната ни ще участва във вземането на решенията в Еврогрупата.

„Ние в момента нямаме право да участваме, а всъщност в момент, в който сме във валутен борд, монетарната политика, която се провежда от Европейската централна банка, се отразява пряко при нас", добави тя.

Ще се получат по-добри лихвени проценти и по-добра доходност по външния дълг, по облигациите. Освен това доходите на хората и развитието на страната ще се подобри с много ускорен темп, изтъкна министър Велкова.

Служебният финансов министър не вярва, че може да се повтори решението за България като за приемането ни в Шенген, защото в този случай има абсолютно строги критерии, които страната ни трябва да изпълни. Ако ги изпълни, няма основание да не ни приемат в еврозоната, според Велкова.

„Има определени страхове, върху които трябва да се работи, за да може хората да имат точни и ясни отговори и да няма някаква несигурност", коментира още Велкова.

Няма основание да се стигне до инфлация заради приемането на България в еврозоната, счита министърът. Освен това в страната ни и в момента има инфлация, която според нея се влияе от съвсем други фактори. Тя посочи, че инфлацията не е била изключително повишена само от факта, че някои от страните, които вече са преминали към еврото, са се присъединили към еврозоната.

По повод вчерашното решение на Народното събрание, с което може минималната заплата да се увеличи и да стане 50 процента от средната, Велкова отговори, че не е ясно още какво ще приеме парламентът в окончателните текстове, защото вчерашното решение е само на първо гласуване. По думите й, ако се приеме, това ще утежни дефицита с близо 1 млрд. годишно.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА