"До 2050 г. в региона ще се нуждаем от 50 реактори по хиляда мегавата", обясни бившия шеф на АЕЦ "Козлодуй"

„Режим на тока е възможен само ако има бедствие, например – мокър сняг и обледяване на проводниците. Ние сме третият най-голям износител на електричество в Европа”.

Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS Валентин Николов – бивш директор на АЕЦ „Козлодуй” председател на комисията по енергетика в 44-ото Народно Събрание, председател НК в България на Световен енергиен съвет.

Повод за думите му е писмо от председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Иван Димитров до Виктор Ценков - председател на българската федерация на радиолюбителите. В него КРС молят радиолюбителите при евентуално спиране на тока да помогнат с препращане на съобщения и тяхната мрежа.

В предаването се включи Ценков, който обясни, че радиолюбителите винаги са помагали и даде пример с 1999 г. при голямото земетресение в Турция. „Искрено се надявам да не се стигне при подобна ситуация. Ние сме относително автономни, за да изпращаме съобщения в ефир – с подходяща радиолюбителска апаратура може да изпратим съобщение до всяка точка на света”, каза Ценков.

И бившият председател на енергийната комисия в парламента Валентин Николов припомни, че по време на бедствия радиолюбителите са ползвани преди години, но „сега комуникацията е доста мобилна”.

По мнението на Николов топлата вълна тази зима помага на сметките ни за ток и енергоносители. „Ние нямаме свободен пазар, намалихме потреблението до 10% руски газ. Има топла вълна тази зима, но при студен фронт може да се получи неприятна ситуация на цените и за електроенергия”, обясни Николов.

Той заяви, че в момента има свръхпечалби в региона и на производителите на електроенергия оставят пари за нови инвестиции, но ако те се изземат, няма да има пари за инвестиции.  

„Има проучване - до 2050 г. в региона ще се нуждаят от 50 хилядника (реактор по 1000 мегавата), за да задоволят повишеното потребление на ток. Сега такива реактори има само в България и в Румъния, Турция строи (АЕЦ). За да се отговори на повишеното потребление, само в България ще са нужни около 4 блока, без да затваряме „Мариците”, каза Николов.

Той припомни, че временно ще бъде спрян 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” за ремонт. „Няма замърсяване на региона, няма изтичане на радиация. Получават се такива проблеми. Част от ВЕЦ-овете също са в ремонт и не работят. Има междусистемна обвързаност с Румъния, Гърция и не очаквам режим на тока”, обясни бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй”.

За евентуална временна забрана на износа на ток, той обясни, че това може да бъде предложено само като форсмажорно обстоятелство. „При Теменужка Петкова имаше 2 пъти, при Трайчо Трайков – веднъж. Ако има подобно решение, то ще бъде за кратко време и с обяснение пред ЕК”, каза николов.

За проектозакона на ДБ, които искат държавата за 6 месеца да поеме оперативното ръководство на „Лукойл”, той каза, че „Лукойл” трябва да работи. При евентуално спиране, газът трябва да се пренася с цистерни, а ние нямаме достатъчно цистерни”, допълни Валентин Николов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.