Според тях това не е заплаха, а шанс за страната ни

Присъединяването към еврозоната е един път, който ще повиши качеството на икономиката ни. Това каза Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия по време на конференция, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Dir.bg,. По думите му това дали ще забогатеем след влизането ни там, зависи от нас. В дневния ред на малките и средните предприятия не е влизането на България в еврозоната. Това не стои като някаква заплаха, защото страната ни вече е "вързана" към еврото във валутния борд и този курс ще се запази и след влизането ни в еврозоната, посочи той.

Бивши министри на финансите: Ще има ползи от влизането на България в еврозоната

Заместник-председателят на КРИБ Евгений Иванов смята, че влизането на България в еврозоната е шанс за страната ни. Според него в последните 10 години е "битката за България". 

Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите на "Минстрой Холдинг" АД, председател на Българската минно-геоложка камара, каза, че в отрасъла работят около 20 000 души, а 120 000 са съпътстващите. Средната заплата е над 3000 лева, посочи той. Вълканов изтъкна, че секторът иска стабилност, спокойствие и стабилна банкова система. Той счита, че България има една от най-добрите банкови системи, затова секторът е постигнал този ръст до момента. Вълканов е на мнение, че реално България вече е в еврозоната, защото се разплащаме с евро, тази валута вече е фиксирана. Според него целият отрасъл, който той представлява, е готов за влизането в еврозоната.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изтъкна, че синдикатът е привърженик на това членство. Той коментира, че не се очаква да има проблем с инфлацията след приемането ни е еврозоната. В същото време доходите в тези държави, които са се присъединили вече, са се повишили след присъединяването им, затова синдикатът е привърженик на тази стъпка. Пламен Димитров обаче обърна внимание, че досега не е имало държава, която в деня на влизането да е имала под 500 евро минимална заплата.

Зорница Русинова, председател на Икономически и социален съвет, счита, че оттук нататък трябва да се приемат бързо политическите и техническите решения за влизането ни в еврозоната. Големият проблем обаче е, че заради липсата на информация голяма част от хората имат големи страхове. По думите на Русинова трябва да има яснота по отношение на потребителските въпроси и ясен ангажимент по отношение на нелоялните търговски практики.

Изпълнителният директор на "Пощенска банка" Петя Димитрова посочи, че банките са най-подготвени за влизането в еврозоната и факта, че страната ни е вече е част от банковия съюз. Банковият бизнес и система са най-добре капитализирани и ликвидни, и са дори на нива над средноевропейските. Големият въпрос пред банките е техническата готовност за влизането на страната ни в еврозоната. Тя обърна внимание, че процесът по техническата подготовка е не по-малко важен. Затова е важна датата, на която ще се приемат всички преподготвителни мерки, да се случат максимално бързо и да има време технически да бъдат готови. "Ние сме готови и считаме, че това е изключително важно и ще допринесе за много ползи не само за банките, но и за потребителите", заяви Димитрова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА