Засега тя остава без промяна

Промяна в цената на парното за домакинствата в страната от 1 януари няма да има. Това обявиха от Асоциацията на топлофикационните дружества в сряда - ден след като „Булгаргаз” поиска повишение в тарифата на природния газ за януари с 40%. Подобна заявка даде преди време и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Сега регулаторът трябва да утвърди цената, поискана от "Булгаргаз".

Как да изолираме дома си, за да спестим максимално енергия

Все пак топлофикациите предупредиха, че поскъпване може да се очаква от 1 юли 2023 г., ако цените на международните пазари продължат да се вдигат. В последните дни котировките вървят нагоре все по-бързо заради застудяването в Европа, което повишава потреблението, а съответно – и търсенето на природен газ. Бавно и пълните доскоро газохранилища започват да захранват миксовете на почти всички държави.

Големият проблем обаче е евентуалното прекратяване на политиката на нулев COVID в Китай, защото отварянето на страната ще доведе до огромно търсене и сериозен скок в цената на втечнения природен газ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.