Цената за мегаватчас на всяка една "Топлофикация" е определена от първи юли и тя няма да се промени, каза Кремен Георгиев

Няма необходимост от повишаване на цената на топлинната енергия. Това каза за "Твоят ден" Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикационните дружества. Тя поясни, че цената за мегаватчас на всяка една "Топлофикация" е определена от първи юли и тя няма да се промени. Така следващата промяна е на първи юли 2023 г. Икономическата логика сочи, че през януари ще има пик - 40% ръст на цената на газа, през февруари да се задържи, а по-нататък да се понижи. 

Христов: Природният газ през януари ще поскъпне с около 30%

По думите му в определянето на цената има шестмесечен период на прогнозни данни. ''Цената за мегаватчаса на всяка една "Топлофикация" е определена от първи юли и тя няма да се промени. Причините са много, първо е страхът от септемврийската цена, а сега е нормално да се повишат цените заради по-високото търсене и по-ниските температури. Вече обаче са повишени от друго ниво - не от 340, а от 123 лева", посочи той. 

Според него никоя страна не може да разчита на свое газохранилище като единствен източник на газ, а по-скоро то е буфер. "Около 27% повече са платили потребителите с увеличението на цените за топлоенергия", заяви Георгиев. И допълни, че затварянето на въглищните мощности е малка лудост. "Топлофикациите" ще бъдат ударени директно и ще затворят. Няма вариант да останем със същото производство и да намалим емисите", обясни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.