Президентът се е срещнал с военни представители и е наградил войници

Президентът на Украйна Володимир Зеленски направи необявена визита в Бахмут - градът, за когото от месеци се водят ожесточени сражения. По време на посещението си Зеленски е разговарял с военни служители и е връчил военни отличия.

Говорителят му обяви, че той е напуснал района, преди визитата му да бъде обявена официално. От месеци Бахмут е ключовата цел на руските сили в Донецкия регион, но украинската армия успява да спре настъплението на руснаците.

Докато Зеленски говореше, зад гърба му отекваха мощни взривове. „Не става дума за Донбас. Искам да ви кажа, че тук в Донбас вие защитавате цяла Украйна. Защото след Донбас може да направят същото и в други украински градове. Те искат да заличат всичко, което е свързано с Украйна. 100 процента съм сигурен в това. Ето защо вие носите на плещите си защитата на цяла Украйна, а не само защитата на Донбас”, посочи украинският държавен глава.

В същото време руският президент Владимир Путин отиде в Беларус, където обяви, че Русия няма интерес от поглъщането на която и да е държава. „Тези безскрупулни критици или не разбират за какво говорят, или го правят нарочно, за да заблудят хората, които не са наясно с темата. Не става въпрос за "поглъщане", а за координация на икономическата политика, както се прави в много други интеграционни процеси. Всичко останало е измислица”, заяви Путин.

Съединените щати реагираха остро на изявлението му. „Смятам, че подобно твърдение може да се определи като връх на иронията, когато идва от лидер, който точно в този момент се опитва насилствено да погълне територията на мирна съседна държава. Виждаме как режимът на Лукашенко на практика предоставя на Русия суверенитета си, своята независимост. Виждаме руските войски навътре в това, което трябва да е суверенна беларуска територия. Виждаме обстрела, който отправят от тази територия”, каза  говорителят на Държавния департамент на САЩ Ней Прайс.

Междувременно трима души са загинали при взрив на газопровод в централна Русия. Съоръжението пренася синьо гориво от арктическата част на Русия през Украйна до Европа. Според местните служби експлозията е станала по време на планирани ремонтни дейности на около 150 метра от град Казан.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.