"Рано е да се говори за предсрочни избори", каза Георгиев

Прокуратурата да разследва регионалния министър Иван Шишков за плащането за 300 млн. лева

Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS депутатът от "Продължаваме промяната" Георги Георгиев.

Шишков: Разплатено е само построеното

Според него решението на проблемите със заплащане на пътищарите е тези обществени поръчки, наречени "инхаус" да бъдат прекратени и да бъдат сложени нови обществени поръчки, да се сложат нови поръчки, минимална цена – да се продължи на чисто”.

„Разумно е прокуратурата да се самосезира и да провери плащането на фирмите по първи и трети лот на автомагистралите Те не строят като строители, а се водят като доставчици на материали, те не носят и гаранция”, каза Георгиев.

Шишков: За 50 години дори не сме проектирали цялата магистрала „Хемус”

Прокуратурата да разследва Иван Шишков за плащането за 300 млн. лева, призова той. „И за пътя Мездра-Ботевград има много нарушения – там обществената поръчка е направена така, че да се заплати след Акт 15. Направено ли е това плащане”, призова той държавното обвинение да се самосезира.

В отговор на репликата, че според министър Шишков страната на практика е спряла строителството на магистрали, Георгиев смята, че извършените дейности трябва да се платят на себестойност – ако поръчката е била за 300 млн., а себестойността – наполовина, трябва да се платят 150 млн.

„Министър Шишков внесе в МС законопроект за промени в ЗУТ – предлагат всички незаконни строежи в публичната инфраструктура да бъдат обявени за търпими. Такова нарушение на Конституцията, дори ГЕРБ не са си позволявали”, каза Георгиев и поясни, че е попитал служебния регионален министър за колко подобни обекти става въпрос.

Георгиев даде пример с пътя край „Своге”, където сцеплението с гумите на колата не е добро.  „При наводненията имаше скъсани язовирни стени, имахме закрито заседание в предния парламент, където Сметната палата внесе доклад за ремонтите на язовирите. Трябва да приемем където има опасни язовири да си затворим очите”, каза Георгиев.

„Търпим обект не е опасен обект” – той как знае дали не е опасен, той за това не ми отговаря, обясни Георгиев.

Разрешението е да се види за кои обекти в кои сектори са те, каза Георгиев, като за пореден път вмени отговорността на регионалния министър от служебния кабинет на Гълъб Донев. Според Георгиев – всяко едно по-старо строителство не отговаря на най-новите норми. Тук има нарушение на конституцията.

Акад. Денков обяви при какви условия ПП ще върне втория мандат неизпълнен

За преговорите за съставяне на редовно правителство

По думите му е рано е да се говори за  предсрочни избори. Според него подготовката за нови избори е неизменна част, има осъзнаване за необходимостта от съставяне на правителство.

Целта на този процес – подписването на декларация за бъдещото управление, е да се обединим към постижимото . Отстъплението от разписаните приоритети ще означава, че то може да бъде свалено с вот на недоверие.

ГЕРБ също осъзнават, че не е правилно скоро да има предсрочни избори, докато не мине гласуването, не зная какво ще направят те. Нужно е да има политици и добри експерти в това правителство, обясни той.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7