Според купувачите доматите, сиренето и кашкавала са по-скъпи и от месото

Как се движат цените на плодовете и зеленчуците за коледната трапеза покрай празниците? На най-голямата борса у нас, която се намира в Първенец, темпът на нарастване на цените зависи от инфлацията и поскъпването на горицата. 
 
Според директора на тържището Илия Гатев между Коледа и Нова година едва ли ще има значително покачване. "Цените ще бъдат същите, няма от какво да се притесняват хората. 20% е натрупаната през цялата година инфлация, която касае всички хранителни стоки като цяло", обясни той.
По думите му бананите и мандарините достигат до 2 лева, портокалите до 1,50, а доматите и краставиците се движат около 3 лева, а те са все вносни. "Оранжерийната продукция от своя страна има дефицит. Лук, праз, картофи и зеле са родно производство, други няма. Основно от Гърция, Турция и Македония ще се внасят плодове и зеленчуци. Реколтата, събирана през август, се изчерпва, затова цените се вдигат. Конкуренцията при нас не позволява спекула", посочи Гатев.
 
Според купувачите доматите, сиренето и кашкавала са по-скъпи и от месото.
 
Повече вижте във видеото.
 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.