Това потвърди за NOVA генералният ни консул в Ниш

Двама души станаха жертви на инцидента с дерайлирал влак, превозващ амоняк в Сърбия. Това потвърди за NOVA генералният ни консул в Ниш Димитър Цанев. По негова информация единият починал е турски шофьор на тир. Тялото му е намерено в близост до мястото на инцидента край Пирот. 

След инцидента в Сърбия: Шестима българи са потърсили медицинска помощ

По-рано бе съобщено за един починал, но причината за смъртта му не е категорично изяснена. Според местни медии той е бил сърдечно болен и може просто да е пристигнал от мястото, където всъщност са били натровени другите хора. По първоначална информация техният общ брой е над 50. В болница са били прегледани и шестима българи, които се оказали в близост до мястото на инцидента, станал към 17.30 ч. в неделя.

От болницата в Пирот съобщиха, че са приети 44 пациенти, като трима от тях са деца. „Главно става дума за хора с лека клинична картина. Дразнене на горните дихателни пътища и на очите”, заяви зам.-директорът на болницата в Пирот д-р Войкан Ранчич.

Четирима души са настанени в белодробното отделение. Те също са в добро общо състояние.

„Извършени са необходимите прегледи. Вероятно до края на деня ще бъдат изписани”, каза още зам.-директорът.

Един пациент е приет във вътрешно отделение. Той е малко по-сериозен случай. Имал е сърцебиене, прилошало му е и е загубил съзнание. Когато е паднал, си е ударил главата, но му е направен скенер и всичко е наред. И той след 24-часово наблюдение ще бъде изпратен у дома, съобщават още от болницата.

„За съжаление имаме и един починал пациент. Той беше на 74 години. Имал е редица заболявания - кардиологични и неврологични. Колабирал е в приемното отделение. Опитали са да го реанимират и първоначално са успели. По спешност е изпратен в интензивното отделение, но в крайна сметка за съжаление е починал. Поръчахме аутопсия, за да видим точната причина за смъртта. Вероятно за известно време е бил изложен на газовото изтичане. Не можем да кажем със сигурност дали смъртта е предизвикана от евентуално излагане на амоняк”, каза д-р Войкан Ранчич.  „Общо 14 от приетите са чуждестранни граждани. От тях петима са българи, петима са турци, двама грузинци и един французин”, каза д-р Войкан Ранчич. 

В град Пирот е обявено извънредно положение, а властите призоваха жителите да не напускат домовете си. В Община Бела паланка наредиха на хората да не използват вода от чешмата за пиене и готвене. 

Магистралата към Белград пък беше затворена от съображения за сигурност. Алтернативният маршрут е през село Понор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.