Маршрутът служи за обходен на АМ „Тракия”

Международният път I-8, между Вакарел и Ихтиман е осеян с кратери. Маршрутът, който служи за обходен на АМ „Тракия”, е в ужасяващо състояние. Дупките по него са дълбоки по около 15 см. Румен Бахов също премина през трасето.  

„Този път се използва, когато на магистралата има катастрофа. Тук шофьорите трябва да се движат с винетка. Ако шофьорът повреди колата си, тогава застрахователят ще поиска протокол и това, което „Пътна полиция” може да направи, е да напише, че скоростта е несъобразена спрямо пътните условия. Никъде другаде не съм виждала толкова лош път”, заяви Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

ЧЕРНА СТАТИСТИКА: 12 загинали и десетки ранени при пътни инциденти в празничните дни

Темата за лошите пътища у нас коментираха и експерти в студиото на „Здравей, България”. 

„Преди години имаше изискване при изграждането на магистрали да има и обходни пътища. Само, че нашите законодатели преди години го махнаха. Интересно колко полицейски патрули са минали през този път. Тяхното задължение е не само да санкционират шофьори, но и да напишат предписание на собственика на пътя и ако то не се изпълни, да го глобят. Както ние сме задължени да спазваме законите, така  и собственикът на трасето е длъжен да ги спазва. Независимо дали говорим за общината, АПИ или регионалното министерство. Тези министри, които се сменяват през ден-два или месец, не могат да поемат ангажименти. Черната статистика тази година е ужасяваща от гледна точка на това, че петима служители на МВР загинаха на пътя. Тава означава, че системата буксува. Говорим за пияни и дрогирани шофьори. Имаше акция „Бяло”, при която хванаха 15 души на пътя. Ами тези около училищата? Те са забележими от цялото общество”, обясни председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

„Този път има собственик, който отговаря за него. Не е нормално да съществува такова трасе. Опасно е”, твърди съветникът на министъра на вътрешните работи Алекси Кесяков.

Според адвокат Людмил Рангелов не е възможно на този път да се развие голяма скорост, но щетите по колите могат да бъдат сериозни, дори да се кара на първа предавка.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.