Световният фонд за дивата природа (WWF) насочва вниманието си към тях

Северните елени и императорските пингвини са сред видовете, към които Световният фонд за дивата природа (WWF) насочва вниманието тази година, за да илюстрира заплахите за хиляди животни по света, предаде ДПА.

Хиляди видове се борят с намаляването на популациите им и нарастващия брой заплахи, сочи годишният отчет на екологичната организация. "Международният червен списък понастоящем включва като застрашени повече от 42 100 животински и растителни вида", посочват от организацията.

През 2000 г. най-голямата в света популация от диви северни елени в Таймирския регион в руската Арктика е наброявала 1 милион животни. Днес са останали само една четвърт от тях, съобщава Световният фонд за дивата природа, като посочва климатичните промени и бракониерството като основни причини за намаляването им.

Спасяване на защитени видове костенурки е сред проектите за опазване на околната среда на TEDxVitosha COUNTDOWN

Организацията насочва вниманието и към тежкото положение на императорските пингвини, отбелязвайки, че тази година не е направено нищо за по-добрата защита на вида.

"При сегашните нива на емисиите на парникови газове между 80 и 100 процента от всички известни колонии на императорски пингвини са застрашени от изчезване до 2100 г.", казват от Световния фонд за дивата природа.

Междувременно масовото измиране на риба това лято в река Одер, която тече между Германия и Полша, се оказа пречка за повторното въвеждане на балтийска есетра, тъй като хиляди млади риби загинаха, казват още от фонда. През август хиляди риби бяха открити мъртви в Одер. Експертите смятат, че причината за масовото им измиране е внезапно повишаване на солеността на водата, довело до масовото размножаване на токсичен вид водорасли (Prymnesium parvum).

Световният фонд за дивата природа посочва и положителни примери за опазване на видовете, включително възстановяващата се популация на тигри в Непал, както и на гърбати китове в Австралия. Животните бяха извадени от списъка на застрашените видове в резултат на значително увеличаване на популацията им. Въпреки това са необходими повече мерки за защита на китовете от заплахи като риболов, трафик на кораби и замърсяване, казват от организацията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Елена Христова, БТА