Това е французинът Бернар Арно

За първи път европеец се качи на върха на годишната класация за най-богатите хора в света. Това е французинът Бернар Арно, който посрещна Новата година на първото място в списъка на Блумбърг. Той детронира Илън Мъск, след като ексцентричният иноватор загуби над сто милиарда долара при спад на акциите на компаниите му. За последната година, 500-те най-богати на света са загубили общо близо един трилион и половина долара.

Бернар Арно е президент на една от най-големите компании за луксозни стоки в света. 73-годишният френски магнат рядко се появява под светлината на прожекторите, дори няма акаунт в Туитър. Въпреки че през 2022 г., състоянието му спада с 16 милиарда долара, Арно оглавява годишната класация на Блумбърг с активи от над 160 милиарда.

Според експерти, причината за това е постоянството в търсенето на висококачествени продукти от потребителите след пандемията от COVID-19. Именно компаниите на Арно предлагат селекция от луксозни дрехи, чанти, обувки, бижута напитки и други стоки. Различна е, обаче, ситуацията при екс-лидера на класацията - Илон Мъск.

Мъск е рекордьор по спаднало богатство

“Илън Мъск отдава все повече време на Twitter. Изглежда проблемите се натрупват, като проблеми със закона заради неплатени задължения към партньори, които излизат наяве. И това обърква инвеститорите в “Тесла”, защото те имат усещането, че той не отдава на компанията вниманието, от което има нужда", казва Сузана Стрийтър, старши анализатор, Hargreaves Lansdown.

Несигурността в Twitter се отрази изключително негативно на Мъск. През 2022 г., той е загубил около 133 милиарда долара от чистите си активи. 

Положителна промяна, обаче, отчита индиецът Гаутам Адани, който е на плюс с около 44 милиарда. Неговите компании се занимават с енергетика, транспорт и минна дейност.

Компютърният магнат Бил Гейтс се нарежда на четвърто място в списъка на Блумбърг. Самият той пък споделя, че е готов да се откаже от богатството си за благотворителност, като милиардерът вече е раздал над 50 милиарда долара. 

Бил Гейтс - най-големият дарител за 2022 г.

Инвеститорът Уорън Бъфет е на пета позиция с богатство от 107 милиарда долара - със същият актив, но позиция надолу заради по-големи загуби е Джеф Безос, основател на една от най-големите платформи за онлайн търговия. Той изпадна от топ 5 след развода си, края на пандемията и възстановяването на физическите магазини.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.