Те внесоха и подписка

Протест на хора с увреждания пред Министерския съвет се проведе във вторник. Те настояват в дневния ред на заседанието на кабинета тази седмица да влезе Наредбата за медицинската експертиза.

Протестът започна в 10 ч. пред вратите на Министерския съвет. В него се включи и Тони Димитров, който е със 74% неработоспособност по ТЕЛК. Той обяви гладна стачка.

„Всички мои събратя са перманентно гладни, гладуват. Ако аз гладувам, то е видно сега от вас. Но хиляди българи са така, постоянно гладни, без лекарства, без средства”, посочи мъжът.

Средствата му обаче са спрени. Твърди, че при подновяването на документите му са включени допълнителни изследвания, което е забавило процеса.

„В експертизата ми пише да занеса само на ендокринолога. И докато изкарам другите документи, са ми върнали папката в картотеката”, посочи Димитров.

Павлина Григорова е от организаторите на протеста. Преди девет години получава инсулт и състоянието ѝ се влошава. Сега е със 100% неработоспособност.

„За девет години се явявам 14 пъти на ТЕЛК. Едното заболяване, второто заболяване, усложняване на казуса, година за година”, разясни тя.

„По шест месеца без никакви доходи - от преосвидетелстване до преосвидетелстване. Това са пет години без доходи. За девет години излизат пет години без никакви доходи”, каза Георги Попов.

Исканията на протестиращите включват да се върне наредба от 2018 г., в която се взимат под внимание всички заболявания. С наредбата, която действа в момента, едно водещо заболяване се приема, а другите не се отчитат и хора изпадат от системата.

„Много хора живеят самички, нямат близки роднини - нямат деца, семейства. Тези хора как изкарват седем месеца без помощ? Това са хора, които не могат да се хранят и не могат да извършват никакви хигиенни нужди самички”, посочи Светлана Леополдова.

От Министерството на здравеопазването увериха, че по въпроса се работи. И се очаква до края на този месец нужните експертизи да са готови.

„Има технологично време, което трябва да измине, за да произнесат експертите. Ще се постараем лично ние до края на този месец или началото на другия това да се случи”, увери зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов.

Протестиращите внесоха и подписка в Министерския съвет.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.