Около фермата вече е обособена червена зона

Откриха огнище на птичи грип в Етрополе. Заразата е плъзнала в птицеферма за пъдпъдъци в града.

25 хиляди пъдпъдъка трябва да бъдат умъртвени. Около фермата вече е обособена червена зона, за да не се пренесе заразата и на други места. Засегнатото стопанство се състои от два обекта на един и същ собственик. Проби на птиците са направени заради завишена смъртност на пернатите. 

Oт българската агенция по храните са определили и 3-километрова предпазна зона, около засегнатия обект. В десет километровата наблюдавана зона са  още селата Лъга, Рибарица, Бойковец, както и град Правец.

Експертите бързат да успокоят, че кокошки на хората няма да бъдат вземани или умъртвявани. Но съветват – стопаните да наблюдават домашните си птици и да спазват мерките за хигиена. 

„Ако установят някакви изменения в нормалното поведение на отглежданите птици да уведомят ветеринарен лекар, за да се ограничи разпространението”, посъветва стопаните д-р Даниел Денев – дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните” в БАБХ. 

От БАБХ напомнят, че месо и продукти, добити в обект с установено огнище от птичи грип не представляват опасност за здравето на хората.

Заразата у нас е част от масовото разпространение на птичия грип в десетки страни по света. 

Само от началото на годината в Европа са засегнати близо 2 милиона птици. А у нас – през изминалата година са били унищожени 800 хиляди.

От началото на годината държави в Азия, Африка, Северна и Южна Америка също съобщават за невиждани нива на зараза. В съединените щати казаха, че се борят с най-мащабната епидемия. Бяха унищожени 58 милиона пилета. Това доведе до рязък скок на цената на яйцата. Японците отчетоха 52 огнища и на свой ред унищожиха 10 милиона пилета. Е Еквадор съобщиха за пренасяне на заразата върху хора. Въпреки че това е възможно и има такива случаи, експертите оценяват риска за заразените хора, като нисък. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.