Членовете на комисията бяха единодушни

Комисията по земеделието, храните и горите прие единодушно на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за храните, внесен от Костадин Костадинов и група народни представители на 6 януари тази година. 

Предложената промяна се отнася до разпространението на диазотен оксид, т. нар. райски газ. Във връзка със зачестилата му употреба миналата година беше забранена продажбата на и употребата от лица под 18 години. Липсва обаче законова регламентация за условията и реда за продажбата и употребата на веществото в хранително-вкусовата промишленост.

ЕС: Употребата на райски газ се увеличава

Целта на законопроекта е въвеждане на забрана за употребата на диазотен оксид в заведения за храна и напитки, която в момента е масова. "Употребяван в хранително-вкусовата промишленост, той е напълно безвреден за здравето на хората, но при директно вдишване нанася сериозни щети върху централната нервна система", пише в аргументацията на вносителите.

Членовете на комисията бяха единодушни, че това продължава да е проблем, тъй като в настоящата ситуация лицата под 18 години също имат лесен достъп до "райски газ". 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: Ивона Величкова, БТА