В новата левица има качествени хора, но с твърде различни разбирания, посочи той

"Големият грях на Корнелия Нинова е, че лиши българите от силна лява партия и това е съзнателен избор, който затвори много възможности пред БСП". Това заяви бившият председател на ПЕС Сергей Станишев в петък.

Той изрази разочарованието си от това, че "БСП губи своя облик и позиции" и посочи като основна причина за това действията на Нинова. Станишев изрази надежда, че Конгресът на левицата, насрочен за 11 февруари, ще покаже, че "БСП е жива". "Аз няма да бъда в позицията на наблюдател. Ще бъда в ролята на човек, който ще търси съмишленици за каузата. Увеличава се кръгът от съмишленици. Конгресът ще покаже, но много хора, които бяха зад Нинова, сега не са с нея. Това дава надежда", подчерта Станишев. И допълни: "От Нинова не се очаква нищо ново. Дори хората от близкото ѝ обкръжение са там само заради лична властова позиция, а не заради интереса на БСП като партия" 

Според Станишев политиките, които партията води, са извън времето и пространството. "В новата левица има качествени хора, но с твърде различни разбирания", каза още бившият председател на ПЕС.

По думите му ключовият фактор за това дали ще има правителство след изборите е ГЕРБ, които сега си връщат и доверието, и влиянието. Според Станишев основната заслуга за това имат БСП и ПП, тъй като не са използвали правилно обществената подкрепа, която са имали.

Станишев призова партиите да поемат политическа отговорност и да посочат своите приоритети, за да могат на база на програмите си да формират правителство. "Да внимават с тона, защото е трудно да прескочиш яма, която сам си изкопал", призова социалистът.

Лидерът на БСП отговори лаконично, на атаките на Сергей Станишев. "Няма да коментирам подобни изказвания, правете си сами изводите", заяви само Корнелия Нинова. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС