Това каза държавният глава след срещата си със сръбския президент Александър Вучич

"Ще се радвам да открием новия интерконектор до края на годината". Това каза държавният глава Румен Радев след срещата си със сръбския президент Александър Вучич. Двамата направиха първа копка на газова връзка със Сърбия.

„Радвам се да приветствам президента и мой приятел Вучич, за да поставим началото на този проект - стъпка в задълбочаването на отношенията ни със Сърбия. Интерконекторът е залог за бъдещето, но и израз на волята на страните ни заедно да градим визия за общото ни европейско бъдеще, основано на солидарност и подкрепа, иновативни технологии и нови подходи. Устойчивото сътрудничество на ЕК дава нови възможности на региона чрез реална диверсификация и сигурност на доставките. Добиваме възможности за разширен достъп до европейските пазари. Въвеждането на интерконектора и споразумението с Турция за терминалите за втечнен газ са успехи и за Сърбия, която ще получи достъп до нови източници на газ. Това е пример за разширеното сътрудничество”, каза още българският държавен глава.

Радев разкри, че България е била инициатор за предложенията към ЕК за помощ на страните от Западните Балкани. „Вече има осигурена помощ в енергийния пакет за тези страни. Заедно ще успяваме да преговаряме на по-добра цена и условия. Газовите връзки в нашия регион ни отварят възможности и са израз на нарасналите възможности и залог на потенциала на нашия регион за бъдещо развитие - това означава сигурност, солидарност, диверсификация. Това е ключът към мирна, демократична и просперираща среда в нашия регион”, каза още президентът.

 

 

Газопроводът е с обща дължина около 170 километра – от Нови Искър до Ниш. От тях 62 километра са на българска територия.  Когато догодина заработи терминалът за втечнен газ в Александруполис Сърбия ще може да получава синьо гориво и от него чрез новата връзка. България също, по обратното трасе.

„Този интерконектор ни дава възможност да се възползваме и от останалата мрежа на страната, гарантирайки доставки на максимално добри цени”, заяви Росен Христов,  министър на енергетиката

Когато газовата връзка бъде завършена по нея ще може да се транспортира 1,8 млрд. кучибески метра газ. Общата стойност на проекта е около 153 млн. лв.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook