Журналистът Диана Гласнова уточни, че повишаването на цените се е случило преди приемането на еврото

Инфлацията в Хърватия стана обект на коментари в България. Заради закръгляването на цените в Хърватия държавните регулатори започнаха мониторинг на търговците. В 25% от случаите е констатирано необосновано увеличение на цените. 70% от тези, които са използвали преминаването към новата валута, за да повишат цените, днес са ги върнали обратно към нормалното. Хората в страната споделят, че цените са се увеличили. С изключение на тези, които неоснователно са увеличили цените, местната статистика отчита, че цените за януари спрямо декември са същите. Централната банка е доволна от начина, по който еврото влезе в хърватската система. А фактът, че гражданите се адаптират към еврото, се илюстрира с това, че едва 10 млрд. куни остават извън трезорите на банките.

ПЪТЯТ КЪМ ЕВРОТО: От лятото може да има цени в лева и в евро

Диана Гласнова, български журналист в Хърватия, каза, че проблемът в Хърватия е комплексен. Самото повишение на цените не може да се каже, че е след въвеждане на еврото, коментира тя. Увеличаването на цените след въвеждане на еврото е минимално, допълни Гласнова. Тя също уточни, че се прави закръгляване на цените. Гласнова посочи и примери. Тя беше категорична, че цените в Хърватия са „скочили“ преди еврото, а някъде търговците умишлено са ги повишили.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.