Това каза Кристалина Георгиева в интервю за предаването "60 минути" на телевизия Си Би Ес

Ситуацията в световната икономика остава трудна, но можем да кажем, че тя е по-малко лоша, отколкото беше преди няколко месеца, заяви в интервю за предаването "60 минути" на телевизия Си Би Ес управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. "Най-голямата изненада е, че картината, макар да остава много тревожна, не е толкова страшна, колкото беше преди само два месеца. Продължаваме да очакваме година на забавяне на растежа. Лихвените проценти ще останат сравнително високи, защото високата инфлация не е преодоляна. Така че ситуацията не се е подобрила съществено. Положението просто не е толкова лошо от първоначално очакваното", посочи Георгиева.

Кристалина Георгиева: Глобалният икономически растеж ще се оттласне от дъното през настоящата година (ВИДЕО)

Фондът очаква големият бич на миналата година - инфлацията, да започне постепенно да спада от 8,8 на сто през 2022 г. до малко над 4 на сто през 2024 г., посочи тя и допълни, че МВФ смята за необходимо Управлението за федерален резерв да продължи да покачва лихвите, докато инфлацията не бъде напълно овладяна. Важно е УФР да не започне за разхлабва паричната си политика преждевременно, заяви тя.

ПОДОБРЕНИ ПЕРСПЕКТИВИ: Китай с по-сериозни възможности за растеж

Според Георгиева икономиката на САЩ вероятно ще осъществи желаното "меко кацане" и ще се забави допълнително през годината, но ще успее да избегне рецесията. "През тази година икономиката на САЩ също ще се забави. Но поне въз основа на данните, с които разполагаме към момента, смятаме, че тя ще успее да премине през годината без да изпадне в рецесия", обясни икономистът. 

МВФ смята, че до края на годината трудовият пазар в САЩ ще отслабне, но е твърде малко вероятно да се стигне до голяма вълна на безработица.

Кристалина Георгиева: Европа се освобождава от руската зависимост

Последиците от войната в Украйна също са отчетени в доклада на МВФ. Очакванията са скокът на цените на храните и енергията да се усеща по-слабо през 2023 г. “Европа свърши отлична работа, за да се освободи от зависимостта си от руския нефт и газ, и по този начин намали надценката върху цените в резултат на несигурността”, допълни Георгиева.

Експерт: Очакваната рецесия в Европа ще бъде много плитка

МВФ предупреждава, че за много развиващи се страни тази ситуация представлява наслагване на катастрофи, тъй като те са взели прекомерни заеми по време на COVID и все повече от тях просто не са в състояние да продължат да ги изплащат. “Рискуваме да стигнем до момент, в който редица държави ще паднат в пропастта от ръба на скалата. А това създава условия за дългова криза и се превръща в изключително належащ въпрос. 60% от държавите с ниски доходи изпитват дългови затруднения или са на крачка от подобни затруднения”, посочи още тя. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.