Гости в студиото на "Твоят ден" - Юлиан Войнов и Кузман Илиев

Причините страната ни да отложи приемането на еврото коментираха финансистът Юлиан Войнов и икономистът Кузман Илиев в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

"Ясно е, че ако България не направи необходимите законодателни промени, съобразно европейските изисквания, няма да влезем в еврозоната", каза Войнов.

"Депутатите не направиха нито една от ключовите промени за приемането ни", каза Илиев. По думите му проблемът е не само по линия на инфлацията, а е свързан и с това колко дълго може да сме финансово стабилни.

"Валутният съюз няма да ни направи нито по-богати, нито по-бедни. Темата за еврото трябва да се изясни на хората", посочи Илиев. 

Защо се отлага приемането на еврото у нас

Войнов смята, че тезата за обедняването след приемането на еврото се насажда умишлено от противниците на валутата. „Пропуска се, че еврото към лева е фиксиран курс. Ако се погледнат реалните икономически факти, става ясно, че държавите в еврозоната са по-добре от тези, които са извън нея“, допълни той. 

Илиев учтони, че на хората трябва да се обясни и какъв е рискът.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.