Пекин обеща да публикува своето "политическо решение" за конфликта в украинската държава

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в четвъртък, че не е виждал мирния план, обещан от Китай, но иска да се срещне с представители на Пекин по тяхното предложение, преди да го оцени.

Пекин обеща да публикува своето "политическо решение" за конфликта в Украйна тази седмица - точно за първата годишнина от нахлуването на Русия на 24 февруари.

"Китай ни каза, че има такава инициатива, но все още не съм видял документа", заяви Зеленски по време на пресконференция с гостуващия в Киев испански министър-председател Педро Санчес.

Пекин се стреми да се позиционира като неутрална страна в конфликта, като същевременно поддържа тесни връзки със стратегическия си съюзник Русия.

"Мисля, че като цяло е много добър факт, че Китай започна да говори за Украйна и изпрати някои сигнали", каза Зеленски.

В сряда висшият китайски дипломат Ван Йи се срещна с руския външен министър Сергей Лавров и президента Владимир Путин.

След посещението му Москва съобщи, че Пекин е представил своите виждания за подходите към "политическото уреждане" на конфликта.

"Китайските партньори ни запознаха с вижданията си за първопричините на украинската криза, както и с подходите за нейното политическо уреждане", се казва в изявление на руското външно министерство. "Не стана дума за някакъв отделен (мирен) "план"."

Украйна публикува свой собствен мирен план от 10 точки, в който настоява за пълно изтегляне на руските войски от украинска територия и за международен трибунал, който да преследва Москва за нейната агресия. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Източник: БГНЕС