Сред специфичните цели на санкциите са банки и компании

Вашингтон ще въведе значителни санкции срещу Русия. Това обяви днес Белият дом в навечерието на годишнината от началото на руската инвазия в Украйна, предадоха световните агенции.

„САЩ ще приложат значителни санкции срещу ключови отрасли, които са източник на приходи за Владимир Путин”, заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

ЕС отново не успя да договори десетия пакет санкции срещу Русия

Темата ще се обсъжда на онлайн срещата на върха на лидерите на Г-7 утре, в която ще се включи и украинският президент Володимир Зеленски.

„Лидерите ще обсъдят как ние можем да продължим да подкрепяме Украйна”, допълни говорителката, но не навлезе в подробности дали и партньорите от Г-7 ще се присъединят към новите американски санкции.

Сред специфичните цели на санкциите са банки и компании, които позволяват на Москва да заобикаля вълната от санкции, които вече ѝ бяха наложени. Говорителката на Белия дом поясни, че САЩ ще вземат под прицел и отбранителната индустрия на Русия, както и играчи в трети страни, които се опитват да заобиколят санкциите.

Тя допълни, че САЩ ще обявят и нова икономическа помощ за Украйна в областта на отбраната и енергетиката, която ще помогне на украинците да продължават да се защитават от руската агресия и същевременно ще помогне на украинската държава да предоставя основни услуги на населението си, като например ток и отопление.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Източник: Габриела Големанска, БТА