Българите отвориха обятията си за украинците, казва Николай Иванов

Измина една година от началото на войната в Украйна. Преди 12 месеца Москва нападна Киев. А изминалите 365 дни бяха белязани от непрестанни ракетни удари, обвинения за военни престъпления и разруха.

Около 5 часа сутринта на 24 февруари миналата година руският президент Путин обяви "специалната военна операция", както Кремъл нарича войната. Ракетни удари имаше в цялата страна. Войната предизвика най-тежката бежанска криза в Европа от Втората световна война насам, както и глобална продоволствена криза.

Николай Иванов е един от българите, които бяха на служебно посещение в Украйна и се върна в България с една майка, украинка, и нейния син.

„Почувствахме какво е да бягаш от война. Това ми се струва като сън, сякаш са минали 10 години“, сподели Иванов в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS. Той каза, че българите са отворили сърцата си за украинския народ. Иванов избрал да остане да помага от България, а негови приятели се отправили към Украйна, превозвали са хора, носили генератори.

„Ние сме свикнали със стереотипа, че българите не се занимават с чужди проблеми, че не помагат. Но не е така. Бих искал да спомена Лазар Радков от „Капачки за бъдеще“, пастор Ангел Пилев, който многократно пътува, Манол Пейков“, сподели Иванов. И допълни, че същите тези хора са помогнали веднага и след опустошителните земетресения в Турция.

Иванов разказа подробно за преживяванията си в Украйна след обявяването на войната. Според него украинците са „корави и способни и трябва да дадем шанс на тези, които искат да се интегрират“.

„Моето впечатление е, че държавата спи и пропуска да впише едни прекрасни хора в нашето общество“, смята Иванов. Той посочи как може да се улесни установяването на украинските бежанци в страната ни. 

„Украинците много приличат на нас. Те са чувствителни, с достойнство, чест, способни - хора, с които можем да имаме голямо приятелство“, допълни гостът.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.