Днес в Добричко са останали около 1500 украински граждани

Над 53 000 украински бежанци, преминали през област Добрич през изминалата година, са подпомогнати от БЧК.

Д-р Артюн Еризонов казва, че годината е била трудна, но когато прави равносметка вижда на колко много хора са помогнали.

След бягството от войната: Как Белодробната болница в Пловдив се превърна в дом за украинци

Първите дарения са от местни граждани, а на третия месец се канализира и хуманитарната помощ и от чужбина. През лятото в областта са настанени 18 000 бягащи от войната.

"Всеки месец имаме към около 2 500 подпомогнати", споделя д-р Еризонов.

Днес в Добричко са останали около 1500 украински граждани, но не всички се нуждаят от нея, защото са намерили своето препитание у нас.

Ирог Слезовский е един от тях. Той споделя, че е пристигнал в страната още на 4 март миналата година, заедно с цялото си семейство. Има четири деца, а най-малкото се ражда у нас. Установяват се на квартира в Балчик, а Игор започва работа в БЧК. Децата му учат тук.

Как живее украинската общност във Варна

Юлия Митева пристига с трите си деца в България. Тя разказва за трудностите си, но споделя, че в България не е срещнала нито един човек, който се е отнесъл лошо с нея. Днес тя живее в Балчик. Юлия е педиатър, но заради езиковата бариера започва работа в медицинска лаборатория. Децата й учат в страната.

Репортер: Надежда Карапанчева

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.