Инициативата е под името #WhatWeAreFightingFor

Министерството на външните работи на Украйна и BRAND UKRAINE, с подкрепата на ЕС, стартират нова глобална комуникационна кампания #WhatWeAreFightingFor, за да отбележат една година от пълномащабното нахлуване на Русия.

Целта е да обясни на чуждестранната публика защо териториалната цялост на Украйна не може да бъде поставяна под въпрос при никакви обстоятелства и за какво се бори всеки украинец, включително глобален мир, свобода и бъдещето на света. Кампанията насърчава принципите на мира, интегрирани във формулата на президента за мир. Той също така обяснява ценностите на украинците, споделени с нациите по света, и отбелязва многообразието на украинските региони. Кампанията #WhatWeAreFightingFor е финансирана от Европейския съюз.

Тя обхваща гласовете на истински украинци, споделени с екипа на кампанията, след като тийзърът й беше пуснат съвместно с президента на Украйна Володимир Зеленски през октомври 2022 г. За мнозина най-важната причина е да защитят своя дом, семейство и култура.

„Украйна се бори за независимост, демокрация, своя народ, култура, произход, териториална цялост и за свободен свят за всички нас. Милиони украинци вдъхновиха целия свят. Ние сме напълно солидарни с народа на Украйна, за да изградим безопасно и по-добро бъдеще за Украйна и света“, каза Мати Маасикас, посланик на ЕС в Украйна.

Общо има 603 628 причини за това, за което се борят украинците - точно колкото площта на неразделната територия на Украйна. Тук всеки квадратен километър представя хилядолетната история на страната, нейните традиции и наследство, език, принос за благосъстоянието на света и, разбира се, хора, които смело се борят за земята си.

„Преди една година, на 24 февруари, Русия започна своята пълномащабна инвазия в Украйна, предшествана от 8 години агресия срещу страната ни. Украйна бори с храброст и достойнство. Защото знаем за какво се борим. Ние защитаваме нашата земя, нашите семейства и нашите домове. Всяка област, всеки украинец, всеки квадратен метър на украинската земя. Тази кампания разказва на света истинската история на нашата битка“, каза Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна.

В центъра на кампанията #WhatWeAreFightingFor е уникален специален проект на официалния уебсайт на Украйна Ukraine.ua, който разказва истинската история на всекя област в Украйна, разработена в партньорство с изтъкнати национални исторически институции и експерти и допълнена от обяснителни видеоклипове и творчески дейности в социалните медии.

Интерактивният раздел се състои от 26 статии, които разказват истинската и многостранна история на 24 украински области, Крим и Киив. Дългочетенията се основават на факти за всека област, нейните корени, наследство, хора и защо украинците се борят за тях. Някои от фактите може да изненадат, тъй като те доказват, че дезинформационните разкази на Русия, например за Крим, Донецка или Луганска области, манипулират умовете на хората от векове. Кампанията споделя тяхната истинска украинска история.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.