Вижте историята на 3 различни жени

В първите дни на войната в Украйна много хора не вярваха, че страната им ще стане обект на подобна нечувана агресия в началото на 21 век. Други обаче се бяха вслушали в предупрежденията и успяха да избягат малко преди руските танкове да нахлуят. Преди близо година ви запознахме с историята на сестрите Ирина и Денис. Двете се спасяват буквално в последния момент, пристигайки в България.

„Изнесохме се на 23 февруари и се настанихме в общежитие. Тъкмо си легнахме и сутринта Денис ми каза, че цяла Украйна гори. Започнах да звъня на роднините си, за да проверя дали са добре. Настоявахме да напуснат страната, но не го направиха”, разказа Ирина.

Днес, година по-късно, тя вече е по-спокойна и се опитва да живее нормално с детето си, което посещава българска детска градина.

„От края на януари постоянно преглеждах новините по телефона. Бях се разтревожила. Всички очакваха нападение, не исках да повярвам. Помислих, че започва информационна война, за да избягат хората от държавата. Родителите ми сега са в Донецка област под окупация. Казват, че е страшно, но не искат да напуснат мястото. Могат да отидат само в Русия”, разказа още жената.

Йоана Бещюк от ситуационния център „Отворени врати” също е избрала да заживее у нас след началото на войната. 

„Преди една година бях графичен дизайнер на свободна практика. Оттогава върша разнообразни дейности. В центъра много хора идваха да получат помощ и съвет как да се установят и да свикнат с живота, извън родината”, сподели тя.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.