Украинците бранят и нашите общи европейски ценности, се казва в документа на партията

„На днешния ден отдаваме почит пред героизма на украинския народ и храбростта на неговата армия. Защитавайки своя суверенитет и идентичност, те бранят и нашите общи европейски ценности и начин на живот, основани на свободата и човешкото достойнство”. Това се казва в декларация на партия „Продължаваме промяната” по повод една година от началото на нахлуването на Русия в Украйна.

Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с непредизвикана и бруталната военна агресия срещу Украйна, се казва в текста на документа. От партията изтъкват, че режимът в Кремъл се опита да ревизира международния ред и да установи своя имперски модел над Източна Европа. От партията информират, че ще настояват за международен военен трибунал и да премахнат зависимостта на страната ни от руски енергийни доставки.

Вижте текста на документа на ПП:

"На днешния ден отдаваме почит пред героизма на украинския народ и храбростта на неговата армия. Защитавайки своя суверенитет и идентичност, те бранят и нашите общи европейски ценности и начин на живот, основани на свободата и човешкото достойнство.

Русия допусна тежка грешка като подцени волята на украинската нация да окаже решителна съпротива срещу агресията. Престъпният режим в Кремъл не беше подготвен за категоричния и единен отговор от страна на международната общност и нейните институции в подкрепа на Украйна.

Като потвърждаваме своите позиции, изразени в:

Декларацията на Народното събрание, осъждаща агресивните военни действия на Руската федерация срещу Украйна от 24.02.2022 г. и
Решението на Народното събрание от 03.11.2022 г за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България.

„Продължаваме Промяната – Демократична България“ декларираме, че:

Ще отстояваме позицията на България като лоялен член на НАТО и ЕС и ще положим всички усилия да гарантираме спазването на решението на Народното събрание за оказване на военното-техническа помощ на Украйна. Украйна упражнява правото си на защита срещу руската агресия в съответствие с чл. 51 от Устава на ООН и помощта за нападнатия не може да бъде разглеждана като намеса във войната, а само и единствено като подкрепа за възстановяване на мира.;
Ще подкрепим Украйна в нейните евроатлантически стремежи;
Ще настояваме за създаването на специален международен трибунал, който да преследва престъпленията на политическото и военното ръководство на Руската федерация и нейните съюзници;
Ще изведем като основен приоритет в своята управленска програма политиката за премахване на всички форми на зависимост, включително енергийна, на уязвимост, проникване и влияние от страна на Кремълския режим в България.

Днес, по-силно от всякога, вярваме, че Украйна ще спечели тази война. Това е единствената надежда мирът в Европа да бъде възстановен", пишат от партия "Продължаваме промяната".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.