Социалистите излязоха с позиция за конфликта

Националният съвет на БСП излезе с позиция за войната в Украйна в деня, в които се отбелязва една година от началото на руската инвазия.

Ето и пълния текст на позицията:

Днес се навършва една година от началото на най-кръвопролитния конфликт в Европа след края на Втората световна война. Войната в Украйна продължава с нестихваща интензивност, без да има видима перспектива за нейния край.

От първия ден Българската социалистическа партия отстоява последователно политика, основана на принципите на подкрепа за дипломатически усилия за постигане на мир, за въздържане от предоставяне на оръжия за воюващи страни, против налагане на икономически санкции, за усилия за деескалация. Тази политика е израз и на историческата традиция, която утвърждава БСП като партия на мира още от самото ѝ основаване.

БСП изразява подкрепа за последователните усилия през изминалата година на представителите на партията в законодателната и изпълнителната власт за отстояването на тези принципи.

Днес отново, както преди година, отправяме нашия призив за незабавно прекратяване на военните действия. Десетки хиляди жертви от двете страни са огромна цена, която до днес не доведе до промяна в съотношението на силите. В същото време бяха нанесени огромни щети на украинската инфраструктура, бяха засегнати милиони човешки животи – вътрешно разселени и бежанци в цяла Европа. Изразяваме отново нашата искрена човешка съпричастност към украинския и към руския народ, които по свой начин носят тежките последици от войната.

Възразяваме отново срещу опитите съвременни събития да се използват като повод за ревизиране на историческата памет на народа ни. Това се отнася както за Освобождението, върнало през 1878 г. България на световната политическа карта, така и за победата над нацистка Германия, освободила човечеството от най-мракобесния режим в световната история. Ето защо изразяваме нашето възмущение от поредното поругаване на паметника на Съветската армия в София и категорично се противопоставяме срещу поредните опити да се пристъпи към  неговото демонтиране.

Позицията е приета със 106 гласа "за", 1 "против" и 0 "въздържали се".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.